Когато си купим свежи плодове, смятаме че е правилно да ги съхраняваме в хладилник. Невинаги! Така например, цитрусовите плодове губят от своя уникален вкус, ако се съхраняват при ниски температури. При някои плодове се забавя процесът на зреене, а други загниват по-бързо. Вижте кои плодове е добре да не слагате в хладилник:
Череши
Черешите имат костилки, които, така да се каже, поемат ниската температура от хладилника. В резултат на това черешите могат да бъдат повредени отвътре и да нямат същите вкусови качества. Това важи особено за тези, които не са съвсем узрели. Оставете ги да узреят първо на стайна температура и след това за много кратко време ги сложете в хладилник, ако предпочитате да са охладени.
Банани
Понякога се случва да закупим банани, които не са съвсем узрели. На стайна температура те зреят по-бързо, отколкото ако ги съхраняваме в хладилника. Също така, ако купите добре узрели банани, съхраняването им на ниски температури, ускорява процеса на гниене.
Авокадо
Ако купите авокадо, което не е узряло и искате да забавите този процес, сложете го в хладилник. Но ако по-скоро ви се хапва вкусно авокадо, оставете го на стайна температура.
Праскови, нектарини и манго
Също като черешите, тези плодове са силно податливи на увреждане от студ поради големите си костилки. Не ги слагайте за охлаждане, особено ако са по-твърди и недобре узрели. След това може да ги охладите за кратко преди консумацията им. По принцип не е препоръчително плодовете с костилки да се държат продължително време на ниски температури.
Диня
Чудесна е за хапване, когато е сладка и добре изстудена. Но ако искате да запазите антиоксидантните свойства на динята, не я дръжте дни наред в хладилник. Изстудете я преди консумация.
Цялата статия четете на Az-jenata.bg.
Снимка: БГНЕС
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК