fallback

49-часова работна седмица ще ви докара високо кръвно

Работата извън нормирания работен ден е опасна за здравето

17.06.2020 | 21:27 Автор: Юлия Христова

Продължителната работна седмица се отразява на стойностите на артериалното налягане. Проучването е проведено с участието на повече от 3500 канадци в продължение на 5 години. При тези от тях, които работили по 49 и повече часа на седмица, рискът от повишено кръвно бил осезаем, в сравнение с работещите по-малко от 35 часа седмично. 

За да направят този извод изследователите измерват артериалното налягане на участниците три пъти: в началото, по средата и в края на проучването. Дори след отсяване на други фактори за високо кръвно рискът при хората на дълъг работен работен ден оставал висок.

70% била вероятността да имат маскирана хипертония – това е кръвно налягане, при което при измерването му от медицинско лице е с нормални стойности, а извън кабинета - високо. Вероятността от устойчива хипертония е 66%, пише puls.bg

Работата извън нормирания работен ден е опасна за здравето, дори и при надхвърляне от час на ден. Изследователите изчислили, че работещите по 41 до 48 часа седмично също били с по-високо кръвно отколкото тези с до 35-часа служебни ангажименти седмично.

При маскираната хипертония се измерват стойности на артериалното налягане под 140/90 mmHg в клиниката, но при обичайните условия в дома и на работата то е над 135/85 mmHg. Среща се до 10% от населението. Наличието ѝ се смята за притеснително, тъй като не може да се установи при рутинните медицински прегледи, а прогнозата е неблагоприятна. Липсата на терапия води до увреждания на органи и прави възможно възникването на сърдечносъдови инциденти. 

Обикновено хората, които страдат от маскирана хипертония, са: на сравнително млада възраст, мъже, подложени на стрес или повишена физическа активност през деня. Други рискови фактори са тютюнопушене и честа употреба на алкохол. Среща се при лекувани от хипертония и дори при деца. 

Все още не е изградена ясна оптимална стратегия за откриване на маскираната хипертония сред населението.

Изследването е публикувано в сп. Hypertension.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback