fallback

Може ли наднорменото тегло да ни направи жертва на Ковид-19?

Спазвайте балансирана диета и режим на спане

21.05.2020 | 16:53 Автор: Наталия Тотева

При пандемията от Ковид-19 в Русия смъртността сред пациентите с метаболитни нарушения е 2 до 4 пъти по-висока, отколкото при хора без подобни заболявания.

Това заяви директорът на Федералния научно-изследователски държавен център по ендокринология към Министерството на здравеопазването Наталия Мокришева в интервю за РИА Новости.

Според нея рисковата група включва пациенти с ендокринопатии – хора със затлъстяване, захарен диабет, заболявания на надбъбречните жлези и автоимунни заболявания.

"В Русия почти 8 млн. души са със затлъстяване, а преддиабетните състояния се срещат сред 19 млн. души. Още 30 млн. са изложени на риск от затлъстяване. Близо 40% от населението има тумори на щитовидната жлеза", отбеляза Мокришева.

А повишеният риск от смъртност от Ковид-19 се дължи и на широко разпространените увреждания на сърдечно-съдовата система, бъбреците и пониженият имунен статус, информира БГНЕС.

Руският специалист съветва хората с метаболитни нарушения да спазват стриктен режим на спане по време на изолацията, както и балансирана диета. Препоръчва се и повече време на открито и прием на допълнително витамини след консултация с лекар.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback