Защо жертвите на Ковид-19 в Хонконг са 4, а в Ню Йорк - над 20 000?

99% от живеещите в китайския регион продължават да носят предпазни маски

09.05.2020 | 07:00 Редактор: Наталия Тотева
Защо жертвите на Ковид-19 в Хонконг са 4, а в Ню Йорк - над 20 000?

Ню Йорк и Хонконг си приличат в много отношения. Затова и подлежат на сравнение. И двата града имат милионно население – в Ню Йорк живеят 8,4 милиона души, Хонконг има население от 7,5 милиона души. И на двете места се строи нависоко, а хората живеят нагъсто: в Хонконг на квадратен километър живеят 7100 души, а в Ню Йорк - повече от 10 000. 

В такива гъсто населени места на практика е невъзможно да се спазва дистанция - например в препълнените асансьори или метростанции.

Защо Хонконг се справя толкова по-добре?

Броят на заразените в града Ню Йорк вече надхвърля 180 000 – повече, отколкото в цяла Германия. В същото време регистрираните инфекции в Хонконг са 1045. Починалите от Ковид-19 в Ню Йорк са 20 828 към момента, а в Хонконг - само четирима. Какво е обяснението?

И двата града са високоразвити технологични центрове, което би трябвало да е от полза в битката срещу заразата. В същото време те са важни центрове на международните търговия и транспорт: имат големи пристанища, а летищата им са възлови точки за всички големи авиокомпании. Това ги прави много рискови в условията на пандемия.

През 2018 година Ню Йорк е приел повече от 65 млн. посетители, а Хонконг – 56 млн. А с Китай, откъдето тръгна заразата, е тясно обвързан не само Хонконг - в Ню Йорк се намира най-голямата китайска общност извън Азия. И въпреки тези сходни изходни позиции, пандемията от коронавирус протича коренно различно в двата града.

Какво пропуснаха САЩ?

Още на 23 януари, когато бе наложена пълна блокада на китайския град Ухан, в Хонконг бяха регистрирани първите 2 случая на зараза с новия коронавирус. Властите реагираха незабавно и се възползваха от наученото по време на епидемията от ТОРС през 2003 година: стартирани бяха масови тествания на населението, заразените бяха изолирани, а новопристигащите бяха изпращани в карантина. Затвориха училищата, забранени бяха големите прояви, а влизанията в страната бяха максимално ограничени.

Според изследване, поместено в специализираното издание "Lancet", 99% от живеещите в Хонконг и до днес продължават да носят предпазни маски, когато напускат домовете си. А това определено облекчава епидемиологичната обстановка и предотвратява налагането на още по-строги карантинни мерки.

В Ню Йорк първите случаи на коронавирус бяха регистрирани в началото на месец март. Но както по-късно бе установено, по това време вирусът вече е върлувал в града от седмици, пише "Дойче веле". В края на януари президентът Тръмп забрани в страната да влизат лица, които през последните 14 дни са пребивавали в Китай, но не и на тези, които пристигат от Европа. 

В сравнение с много други американски градове, жителите на Ню Йорк бяха сравнително късно призовани да си останат по домовете. А когато броят на заразените започна да нараства лавинообразно, здравната система просто не беше в състояние да поеме такъв голям брой пациенти.

Снимки: Pexels.com, БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Защото в САЩ няма никаква дисциплина, а и защото много закъсняха с мерките. Нали се мислят за недосегаеми. Сигнализирай за неуместен коментар