Редовната употреба на аспирин намалява риска от рак на храносмилателния тракт с 20 до 40 процента, според открития, публикувани в четвъртък, съобщава АФП. Все повече доказателства се натрупват, че аналгетикът може да помогне за предотвратяване на заболяването.
Преглед на 113 най-нови проучвания, обхващащи над 210 000 пациенти, показва, че рискът от рак на дебелото черво е спаднал с 27 процента, ракът на хранопровода с 33 процента, ракът на стомаха с 36 процента и ракът на стомашната кардия -където е хранопроводно-стомашното съединение – с 39 процента, предава БГНЕС.
При рак на панкреаса, който почти винаги е фатален, се забелязва намален риск с близо 25 процента след пет години, при хората, които са използвали аспирин, в сравнение с тези, които не го правят, съобщават изследователите в "Annals of Oncology“.
“Тези открития предполагат, че аспиринът има благоприятен за предотвратяване на рак на дебелото черво и други ракови заболявания на храносмилателния тракт”, каза водещият автор Карлос Ла Векиа, професор по епидемиология в Медицинското училище в Милано.
Около 175 000 души в Европейския съюз умират от рак на дебелото черво всяка година, около 100 000 от тях са на възраст между 50 и 74 години.
"Ако приемем, че редовната употреба на аспирин се увеличава от 25 на 50 процента в тази възрастова група, това би означавало, че от 5 000 до 7 000 смъртни случая от рак на дебелото черво, както и между 12 000 и 18 000 нови случая, биха могли да бъдат избегнати“, се казва в изявление на Ла Векиа.
Аспиринът, който може да причини стомашно кървене, се препоръчва или предписва по-рядко при пациенти над 75 години.
Снимка: БГНЕС
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК