Редовното пиене на аспирин пазело от рак на храносмилателния тракт

Медикаментът рядко се препоръчва при пациенти над 75 г.

16.04.2020 | 11:00 Редактор:
Редовното пиене на аспирин пазело от рак на храносмилателния тракт
Редовното пиене на аспирин пазело от рак на храносмилателния тракт

Редовната употреба на аспирин намалява риска от рак на храносмилателния тракт с 20 до 40 процента, според открития, публикувани в четвъртък, съобщава АФП. Все повече доказателства се натрупват, че аналгетикът може да помогне за предотвратяване на заболяването.

Преглед на 113 най-нови проучвания, обхващащи над 210 000 пациенти, показва, че рискът от рак на дебелото черво е спаднал с 27 процента, ракът на хранопровода с 33 процента, ракът на стомаха с 36 процента и ракът на стомашната кардия -където е хранопроводно-стомашното съединение – с 39 процента, предава БГНЕС.

При рак на панкреаса, който почти винаги е фатален, се забелязва намален риск с близо 25 процента след пет години, при хората, които са използвали аспирин, в сравнение с тези, които не го правят, съобщават изследователите в "Annals of Oncology“.

“Тези открития предполагат, че аспиринът има благоприятен за предотвратяване на рак на дебелото черво и други ракови заболявания на храносмилателния тракт”, каза водещият автор Карлос Ла Векиа, професор по епидемиология в Медицинското училище в Милано.

Около 175 000 души в Европейския съюз умират от рак на дебелото черво всяка година, около 100 000 от тях са на възраст между 50 и 74 години.

"Ако приемем, че редовната употреба на аспирин се увеличава от 25 на 50 процента в тази възрастова група, това би означавало, че от 5 000 до 7 000 смъртни случая от рак на дебелото черво, както и между 12 000 и 18 000 нови случая, биха могли да бъдат избегнати“, се казва в изявление на Ла Векиа.

Аспиринът, който може да причини стомашно кървене, се препоръчва или предписва по-рядко при пациенти над 75 години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК