Варенето на яйца си е нелесна задача, особено ако целта е черупките да не се напукат. Понякога варим яйца за Великден и установяваме, след като сме ги сварили, че всички са се напукали. Разочарованието е най-вече за децата, които с нетърпение чакат празника. Но за да не ни се случват такива непредвидени ситуации - следваме няколко стъпки.
1. Не вадете яйцата от хладилника, точно преди да ги сварите. Оставете ги да поемат от температурата в стаята и чак тогава преминете към варене.
2. Хубаво е яйцата да не са съвсем пресни като ги варите. Ако можете варете яйца, които са на около 3 дена.
3. Кога да сложим яйцата във водата? Някои казват да го правим след като заври, но повечето съвети са свързани с поставянето на яйцата в още студената вода и чак тогава завирането им.
4. Започваме да нареждаме яйцата в тенджера – подберете си по-малка такава. Задължително се поставят на един ред, само по дъното. Водата трябва да бъде долу-горе един пръст над яйцата.
5. Сложете 1 ч.л сол във водата, докато е още студена. Някои домакини слагат и супена лъжица оцет, за да "боята, с която в последствие ще се боядисва. Това в случай, че варите яйца за Великден.
7. За да имате течен жълтък и твърд белтък, варете яйцата 4 минути. С една минута повече, (5мин.) ако искате сърцевината на жълтъка да е рохкава. За твърдо сварени - 8 минути.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК