Знаете ли, че високото кръвно налягане увеличава риска от инсулт? Нездравословното хранене, заседналият начин на живот, честата консумация на преработени и солени храни, също са предпоставка за мозъчен удар (също така и сърдечен).
От друга страна, има храни, които е добре да направим част от своето здравословно меню.
Спанак
Един от най-полезните зеленчуци и то съвсем неслучайно. Спанакът е богат на антиоксиданти, които намаляват възпалението в организма и риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт. Редовната му консумация ни осигурява каротеноиди, витамин К, фолиева киселина, калций, фибри, желязо.
Грейпфрут
Ленено семе
Богато на омега-3 мастни киселини, които помагат да поддържаме балансирано кръвното налягане и нивата на холестерола, които ако са повишени, увеличават риска от инсулт. Важно е лененото семе да се консумира смляно, за да може да се усвои по-добре от организма.
Авокадо
Обогатяването на дневното ви меню с авокадо, може да намали риска от инсулт. Авокадото съдържа добри количества калий, здравословни мастни киселини за сърцето, които намаляват възпалението. Този вкусен плод спомага за подобряване нивата на добрия холестерол и контрола на лошия. Поддържането на здравословни нива на холестерола, намалява риска и от сърдечни заболявания.
Кашу
Чудесни ядки, които е добре да консумираме сурови, а не с добавени сол и мазнини. Кашуто е подходящо за вашата диета. Редовната му консумация ни осигурява магнезий, селен, калий, калций, цинк.
Орехи
Едни от най-добрите източници на омега-3 мазнини, за които е доказано, че намаляват високите стойности на кръвното налягане и холестерола. Орехите съдържат полиненаситени мазнини, включително алфа-линолова киселина, които намаляват възпаленията в тялото.
Добавете също към менюто си по-мазни риби, като скумрия, сьомга, морски дарове, картофи, тиквени семки, сушени домати, сушени кайсии (без добавена захар).
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК