Гърция без море. Южната ни съседка с опит да покаже своето различно лице чрез автентичната храна и традиционния ѝ начин на представяне. Към старинна Арнея всяка година се отправят стотици туристи от света за да опитат местните деликатеси.
"Мисля, че е време да се върнем към автентичната регионална храна, защото в нея е здравето", смята Теодосис Карастегиос.
Той е собственик на малък ресторант в сърцето на Арнея. Разказва, че чужденците са най-впечатлени от гръцката пача, която е напълно идентична с нашенската.
"В нея има много колаген, полезна е. Тук няма мазнини, това е просто желе", разказва Теодосис.
Тук опровергават, твърдението, че храната с мазнини е вредна. В местната месарница ни показват как приготвят наденица с цитруси. Оказва се, това ястие също привлича интереса на посетителите заради своя нетрадиционен и вълнуващ вкус на портокал и лимон. А медът от портокали на Арнея спечели бронзов медал на международно бианале в Италия преди дни.
Западните туристи оценяват автентичния вкус на храната и старите традиции, които не са далечни и за нашия народ.
Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК