Стрес, нездравословно хранене, наднормено тегло, заседнал начин на живот, консумация на алкохол - всичко това е причина за натрупването на токсини в организма ни. Токсините влияят на нашите енергийни нива, състояние на кожата, общото ни здравословно състояние. Ето защо се нуждаем от редовен детокс. За щастие може да включим в менюто си някои полезни храни, които да ни помогнат да прочистим тялото си, информира Az-jenata.bg.
Червено цвекло
Червеното цвекло е богато на желязо, калций и бетаин. Бетаинът подобрява клетъчната структура и възстановява чернодробните клетки. Черният дроб е един от детоксикиращите органи в човешкото тяло. Цвеклото може да си приготвяте на фреш заедно с други зеленчуци или плодове.
Лук и чесън
Хапвайте по-често тези зеленчуци. Те ще ви осигурят флавоноиди, които допринасят за производството на глутатион, който е един от най-мощните чернодробни антиоксиданти. Също така, тези полезни зеленчуци помагат на черния дроб да синтезира детоксикиращи ензими, които филтрират токсичните остатъци в храносмилателната система. Не на последно място, чесънът и лукът улесняват работата на черния дроб, тъй като имат антибактериални свойства.
Джинджифил
Джинджифилът е една от най-полезните подправки за прочистване на организма от токсините. Той помага за намаляване на гаденето, подуването на корема и образуването на газове. Консумацията на джинджифил подобрява функцията на червата, подсилва имунитета и ни помага да се възстановим по-бързо при настинки и грип.
Ленено семе и ядки
Редовната консумация на бадеми елиминира мастните отлагания около черния дроб. Орехите ни осигуряват аминокиселината аргинин, която подпомага функцията на черния дроб и мозъка. Слънчогледовите семки са богати на магнезий, който участва в над 250 физиологични процеса, включително и за разграждане на мазнините.
Натурално кисело мляко
То е с високо съдържание на пробиотици, а редовната му консумация допринася за укрепването на естествената микрофлора. Така се подобрява храносмилането и имунният отговор на организма. Добре е да избягвате плодовите млека или тези с нисък процент на мазнини, тъй като може да съдържат захари.
Моркови
Морковите са богати на глутатион, бета каротин и витамин А. Редовната консумация на моркови не само, че е полезна за здравето на очите, но и подпомага функцията на сърцето и засилва имунитета.
Снимки: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК