Според ново проучване на американски експерти, глобалното затопляне от само 2 градуса по Целзий може да доведе до свиване на винарските региони в света с повече от половината. Това е температурната цел, заложена в Парижкото споразумение за изменението на климата от 2015 г.
Със затопляне от 4 градуса, 85% от сегашните площи за производство на вино няма да бъдат в състояние да дават добри реколти.
В сборника на Националната академия на науките Кук и неговите колеги използват изследвания за всеки сорт грозде, за да прогнозират кога ще узрее в лозаро-винарските райони по света при три температурни сценарии: без промяна, 2 градуса и 4 градуса по-топло от средните прединдустриални стойности.
При 2 градуса по Целзий затопляне и без промяна в начина на обработка на виното, 56% от установените региони са регистрирани като неподходящи за производство на грозде.
Ако лозарите заменят сортовете си, процъфтяващи при по-хладни температури, с такива, обичащи топло време, загубата на лозаро-винарските райони при 2 градуса по Целзий затопляне ще се съкрати наполовина.
“Това е голямо предизвикателство за някои региони, които отглеждат едни и същи сортове в продължение на стотици, стотици години. Те се нуждаят от потребители, които са готови да възприемат различни сортове от любимите си региони”, каза съавторът на изследването Елизабет Волкович от Университета в Британска Колумбия, Ванкувър.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК