Американски учени разработиха математическа формула за приготвяне на “перфектното” еспресо. В статия, публикувана в списание Matter, изследователите обясняват, че в основата на идеалното кафе е да се оптимизира процесът на варенето му така, че да се постигне повтарящ се и плътен вкус, без да е необходимо да се ползват допълнителни повече зърна, предава РИА "Новости“.
Според стандартите в САЩ крайният обем на напитката трябва да бъде между 25 и 35 милилитра, информира БГНЕС.
По време на приготвянето на кафето водата трябва да е под налягане и при температура минимум 92-95 градуса за 20-30 секунди. Според изчисленията на учените, при така приготвено кафе за една чаша ще са необходими от седем до девет грама зърна.
Първоначално учените смятат, че най-добрият вариант за приготвяне на кафе е то да е фино смляно, тъй като това увеличава контакта между кафето и врялата вода. Обаче математическият модел, изготвен от експертите, показва, че това не е най-добрият метод за приготвяне на напитката, тъй като твърде фино смляното кафе запушва филтъра, така че водата не извлича максимума от него.
В крайна сметка изследователите стигат до извода, че за "перфектното“ еспресо е необходимо по-малко и по-грубо смляно кафе, и вода, която е топла, но не вряла.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК