Сейха Соун показва нагледно как ще се храним в бъдеще и хвърля в тигана шепа щурци и брашнени червеи. Докато насекомите цвърчат на газовата печка с чушки и зелен пипер, Соун овалва в панировка една свежа тарантула. С другата ръка позволява на един от неговите специалитети да се плъзне в горещата мазнина - пролетни рулца с пълнеж от мравки.
Соун работи като главен готвач в специален ресторант в камбоджийския град Сием Реап. Неговият обект се нарича Bugs Cafe и сервира насекоми в собствен стил - хамбургер "Bug Mac" с микс от мравки, пчели и гъсеници вместо мляно месо, сандвич с фета, приготвена от тарантули и супа от ларви на колорадските бръмбaри по сладките картофи.
Насекомите са популярна храна в Югоизточна Азия. Пържени щурци и гъсеници се продават от десетилетия по уличните сергии в районите на нощния живот на Банкок или селските пазари във Виетнам.
Според редица проучвания насекомите могат да играят важна роля в бъдеще като евтин и екологично чист източник на протеини, за да изхранват устойчиво нарастващото световно население.
Редица стартъпи и топ готвачи възнамеряват да привлекат западните потребители към този вкус.
Още по темата четете на investor.bg
Снимка архив: Reuters
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК