Огнено лютата чушка може да помогне за намаляването на риска от инсулт или инфаркт. Това се казва в изследването, което е направено в Италия сред близо 23 хиляди мъже и жени, които са над 35 години. Те са били помолени да записват своите здравни показатели и хранителния си режим за период от 8 години, информира Tialoto.bg.
Резултатите показали, че хората, които консумирали ястия, съдържащи частица люто в тях, поне четири пъти на седмица, имат 40% по-малък риск от инфаркт и около 50% по-малък риск от инсулт или друго мозъчно заболяване.
Въпреки че все още не е ясно какво точно прави лютите чушки толкова добри за здравето, учените смятат, че веществото капсаицин има роля за това. В големи количества обаче капсаицинът може да бъде болезнен и дори токсичен, но в ниски дози, като тези в чушките, може да стимулира нервите и да засили метаболизма. Също така подпомага храносмилането и понижава кръвното налягане.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК