Учени от БАН подготвят дигитална кулинарна езикова карта на България. Документални видеа ще показват как се подготвят автентични български ястия на характерен диалект. Проектът е тригодишен и се финансира от фонд "Научни изследвания" към МОН.
Кулинарната интерактивна карта на българската езикова територия стигна и до морето. Ръководителят на проекта доц. д-р Ана Кочева обясни, че целта е да се направи кулинарно райониране в лингвистичен аспект.
Оказва се, че поморийската кухня е своеобразен микс. Тя не е автентична поморийска кухня, защото в Поморие има преселници, редом с автохтонно гръцко население от Тракия, от Македония,от Балкана и от селата наоколо.
Всички тези особености са дали отражения както върху езика, така и върху кухнята. Поморие ще участва в диалектната , кулинарна карта с два местни специалитета - скордаля и трахана.
В кулинарната карта ще бъдат описани най-характерните и автентични български ястия, - онези, които вече са позагубени, за които няма спомен в цялата ни общност, а само в отделните населени места. А учените от БАН имат амбицията проектът да обхване и старите исторически диаспори.
Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК