fallback

Първи паркинг за тротинетки и велосипеди в София

Всяка стоянка е разположена върху едно паркомясто за кола в синята или зелената зона

10.08.2019 | 20:16 Автор: Юлия Христова

Първият паркинг за тротинетки и велосипеди в столицата вече е факт. Той се намира на булевард "Витоша", в близост до пресечката с улица "Д-р Стефан Сарафов" в посока Южен парк. Освен него паркинги ще бъдат открити около Ларгото, на ул. "Московска" и бул. "Дондуков". 

Всяка стоянка е разположена върху едно паркомясто за кола в синята или зелената зона. Тя е обозначена със знак и боядисана, за да бъде разпознаваема. Всяка една разполага с 10 места за тротинетки и още толкова за велосипеди. 

Новите паркоместа в широкия център ще могат да се наемат срещу заплащане от компаниите, които предлагат споделено пътуване и ще бъдат безплатни за всички останали.

Поради нарастващия брой тротинетки, Държавната агенция за безопасност на движението подготвя проект на наредба, която ясно да регламентира как и къде ще се движат тези превозни средства. 

Освен паркоместата, които са върху пътната настилка, ще бъдат изградени още 70, този път върху тротоарни площи. 

От "Зелена София" планират и кампания, с която да популяризират тези места. Така повече хора, които се придвижват с тротинетки ще са информирани къде са паркоместата. Според статистика на "Визия за София" софиянците, които се придвижват с велосипед са 2%. 

Репортаж на Боряна Благоева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Любопитно
fallback