Шефът на Siemens: Тръмп се превръща в символ на расизма

Американският държавен глава опита да се разграничи от призивите на тълпата

21.07.2019 | 21:37 Редактор: Василена Василева
Шефът на Siemens: Тръмп се превръща в символ на расизма

Главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер заяви, че американският президент Доналд Тръмп се превръща в символ на расизма призива му към четири депутатки от Демократическата партия "да се върнат", откъдето са дошли, съобщава Bloomberg, цитиран от Investor.bg

Кезер, който е един от най-видните бизнес лидери в Германия, написа в Twitter, че според него е потискащо, „че най-важният политически пост в света се превръща в лицето на расизма и изключването“.

"Живях в САЩ много години и се радвах на свобода, толерантност и откритост както никога преди това“, казва Кезер, който в миналото е работил за подразделението на Siemens в Сан Хосе, щата Калифорния.

Коментарът на 62-годишния Кезер е продължение на саркастичен туит на бившия германски депутат Рупрехт Поленц, който заяви, че в крайна сметка може да се наложи Германия да си вземе Тръмп обратно. Един от дядовците на американския президент е емигрирал в САЩ през 80-те години на XIX век.

Поленц, който е член на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, коментира предизборен митинг на Тръмп в Грийнвил, щата Северна Каролина, в сряда, когато негови поддръжници скандираха "върни я обратно" по адрес на Илхан Омар, родена в Сомалия американска гражданка от Минесота.

Тръмп опита да се разграничи от призивите на тълпата, но в петък по-скоро се отметна от неодобрението си, като заяви, че скандиращите са „невероятни патриоти“. Според президента Омар е „късметлийка, че е тук, а нещата, които казва, са позор за нашата страна“. В четвъртък Омар заяви, че Тръмп „бълва фашистка идеология“, припомня Ройтерс.

Американският президент каза още, че не го интересува дали пререканията са му помогнали политически. Анкета на института Ipsos по поръчка на Ройтерс показа по-рано тази седмица, че мнозинството републиканци подкрепят коментарите му.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК