fallback

"Изкусителят К2": Филмът, посветен на 65 г. от първото изкачване на осемхилядника

Кинопанорамата е под надслов “Най-красивият и най-трудният”

03.07.2019 | 14:09 Автор: Юлия Христова

Прожекция на филма "Изкусителят К2" в Дома на киното ще се състои тази вечер от 19.00 ч. Тя е част от кинопанорамата, посветена на 65 години от първото изкачване на К2.

Кинопанорамата е под надслов “Най-красивият и най-трудният”. Първото изкачване на К2 (8611 м.) става факт на 31 юли 1954 г. благодарение на италианците Акиле Компаньони и Лино Лачедели.

Филмът представя приключенията и опасностите, които очакват алпинистите при опита им за изкачване на К2 – един от най-привлекателните, но и най-трудните върхове. 

Участват световноизвестни алпинисти като Фабрицио Дзангрили и Герлинде Калтенбрунер, която получи наградата “Изследовател на годината-2012” на "National Geographic" за изкачването ѝ на всичките 14 главни осемхилядника, без използване на кислород и височинни носачи. 

Филмът засяга темата за индивидуалния характер на преживяванията, за риска и удовлетворението от изкачването на върха. Уникалните кадри от експедицията на Луиджи Амедео ди Савоя, херцог на областта Абруци през 1909 г., придават исторически характер на филма, който търси аналогии с експедициите от миналия век.

Герлинде Калтенбрунер беше официален гост на Банско филм фест 2017 г. 

Снимка: Банско Филм Фест, Дом на киното

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от Любопитно
fallback