Трябва да работим по 8 часа на седмица, за да сме здрави психически

Експерти смятат, че това е "точната доза работа"

23.06.2019 | 18:03 Редактор: Юлия Христова
Трябва да работим по 8 часа на седмица, за да сме здрави психически

Мислите, че сте се преработили и ви плащат малко? Най-вероятно науката ще се съгласи с вас. Според ново изследване хората трябва да работят само 8 часа или 1 ден на седмица.

Според експертите от университетите Кеймбридж и Салфорд това е "най-ефикасната доза работа“. Всеки час над това води до проблеми, най-вече за психическото ни здраве.

От тяхното изследване, публикувано в Social Science And Medicine, става ясно, че се наблюдава спад с 30% на психическите проблеми при хората, които са заменили безработицата с 8 часова работна седмица. Но така и не доказват, че увеличаването на тези часове води до още по-голямо подобрение у работещите.

Експертите са сравнили данни за това как промяната на часовете на работа се отразява върху психическото здраве на 70 хил. британски граждани между 2009 и 2018 година.  Те взимат под внимание възрастта, наличието на деца, болести и семейните финанси и достигат до заключението, че най-здравословно за всички е да работят около 8 часа на седмица или 1 ден. 

"Има изследвания за всичко – от Витамин C до часовете, които са ни нужни да се наспим, за да се чувстваме добре, но никой не задава въпроса, колко часа трябва да работи“, казва доктор Брендън Брушел, съавтор на изследването, пише dnes.bg.

Проучването има и друга цел – в бъдещите десетилетия много от работата, която се върши от хора, ще бъде превзета от машини и изкуствен интелект, което може да доведе до липса на работа за всички, които желаят да се трудят.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК