Латвийците хванаха цаката на джигитите, камерите за скорост не ги пропускат

Практиката съществува в много европейски държави

11.06.2019 | 17:26 Редактор: Ралица Братанова
Латвийците хванаха цаката на джигитите, камерите за скорост не ги пропускат

Когато камерата за отчитане на превишена скорост в даден район работи дълго време, шофьорите свикват с нея и инстинктивно намаляват скоростта при приближаване. Така, устройството в даден момент се оказва безполезно и спира да носи приходи, пише Automedia.

Властите в Латвия обаче решиха този проблем, като от това страдат именно нарушителите. Рецептата се оказа много проста - при приближаване на радара шофьорът инстинктивно намалява скоростта, след което дава газ и ускорява. Решението в случая е да се обърне камерата в обратна посока и тя да следи отдалечаващия се автомобил.

Оказва се, че подобна практика съществува в много държави от Европа. Когато една камера престане да носи пари, тя просто се обръща на 180 градуса. 

Минава поне месец преди шофьорите да свикнат с новото положение, но за този период голяма част от тях са глобени за превишена скорост.

Подобно схема може да се използва доста време, защото се оказва, че вредният навик, според който шофьорът ускорява веднага след подминаването на радара, не може да бъде изкоренен дори със сериозни глоби.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК