Идва краят на рушветите на пътя: Пуснаха роботизиран полицай

Оборудваният с камера и монитор робокоп проверява документи и издава глоби

08.05.2019 | 17:42 Редактор: Тодор Петров
Идва краят на рушветите на пътя: Пуснаха роботизиран полицай

Департаментът по технологии и изследователска работа на компанията SRI International публикува видео, в което се вижда как работи първият пътен полицай-робот. Неговата задача е да направи общуването между шофьорите и служителите на реда напълно безопасно.

Изследователите са пресметнали, че годишно полицията спира на пътя 17 млн. шофьори, като в 200 000 от случаите се стига до физически сблъсък между водача на превозното средство и проверяващите го служители на реда. В подобни конфликти загиват десетки хора и от двете страни.

За да се сведат до минимум подобни инциденти, компанията SRI е създала полицай-робот. Автор на идеята е Рубен Брюър, който стартира проекта сам в собствения си гараж, но прототипът е завършен, когато той вече е на длъжност старши инженер-изследовател във фирмата.

Робокопът представлява устройство, което се закрепва за автомобила. След спирането на евентуалния нарушител роботът се приближава до прозоцера му, като междувременно поставя лента с шипове под гумите на колата, за да предотврати евентуално бягство.

Роботът е оборудван с камера и монитор, с помощта на които се осъщестява връзка между водача и спрелия го полицай. Последният не напуска автомобила си, като по този начин е осигурена безопасността му. Роботът е в състояние сам да провери документите на шофьора и дори да му издаде квитанция за глобата.

Снимка: SRI

Четете още подобни новини в Automedia.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК