Ford съкращава работници, реже и модели, но заплатата на шефа скача

Очаква се да бъдат освободени работници от Европа

16.03.2019 | 10:45 Редактор: Ивайло Николов
Ford съкращава работници, реже и модели, но заплатата на шефа скача

Ford ще съкрати 5000 работни места в заводите си в Германия плюс все още неизвестен брой във Великобритания, за да оздрави някак затъващите си европейски операции.

В същото време компанията призна, че е увеличила възнаграждението на главния изпълнителен директор Джим Хакет с над 1.1 милиона долара.

За 2018 година Хакет е получил общо 17.8 милиона долара като заплата, бонуси и компенсации в ценни книжа, срещу 16.7 милиона през 2017 година, информира automedia.bg.

Главният принос на Хакет през последната година бе мащабният план за съкращения в европейския, азиатския и южноамериканския бизнес, който е на обща стойност 11 милиарда долара. 

Печалбата на гиганта се стопи наполовина най-вече заради представянето му извън северноамериканския пазар, където резултатите са все така силни.

В Европа Ford дава пряко работа на 53 000 души и поне още толкова при поддоставчици, дилъри и други. От работниците 24 000 са в Германия, а 12 000 - във Великобритания. Вероятно до една трета от тях ще бъдат съкратени в хода на преструктрурирането.

Освен това Хакет смята забележимо да ореже моделната гама на Ford Europe. Първа жертва на този план стана произвежданият в Германия миниван C-Max.

От компанията потвърдиха, че са предложили споразумения за доброволно напускане на част от работниците си в Германия и САЩ.

По-рано шефът на Ford за Европа Стивън Армстронг предупреди, че компанията ще прибегне и до "значително по-драматични" съкращения във Великобритания, ако страната напусне ЕС без споразумение за свободна търговия.

По съвпадение или нарочно, но плановете за съкращения бяха оповестени в същия ден, в който Ford публикува възнагражденията на водещите си шефове.

Хакет е взел 1.3 милиона долара като заплата, 1 милион бонус, 10.3 милиона в ценни книжа и допълнителни 3.6 милиона от специалния насърчителен план на компанията.

Снимка: Pixabay

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК