Гърция: Пожарите в Атина са умишлени!

Потвърдените жертви са 83, 60 от пострадалите са в болница

27.07.2018 | 11:41 Редактор: Тодор Петров
Гърция: Пожарите в Атина са умишлени!

Гърция разполага със "сериозни улики", че пожарите около Атина са причинени умишлено. Това заяви на пресконференция късно снощи гръцкият министър на гражданската защита Никос Тоскас.

Според спътникови снимки в кратък интервал от време са избухнали 13 пожара край едно от шосетата, водещи западно от столицата Атина. Министърът не разкри повече подробности, за да не пречи на разследването. Освен с улики, сочещи злонамерени действия, разследващите разполагат и със свидетелски показания, съобщават гръцки медии. 

Вчера гръцкият министър на отбраната заяви, че незаконното строителство на къщи сред гората е сред причините за големия брой загинали. Към момента потвърдените жертви са 83. Около 60 от пострадалите все още са в болница, като състоянието на 11 от тях е критично. 

Към момента 25 души се водят за изчезнали. Най-смъртоносните пожари в следвоенната история на Европа бяха последвани от тежки наводнения. Улиците на Атина се превърнаха в реки след поройните дъждове от вчера. Местните хора обвиниха за новата трагедия непочистените канали и запушените шахти.