fallback

Новият проект на Филипините: Град от бъдещето

Ню Кларк Сити ще бъде резервна столица, свободна от коли

24.07.2018 | 15:22 Автор: Лазарина Колчагова

Град от бъдещето – това е новият проект на Филипините. Ню Кларк Сити ще има специфична функция – да бъде резервна столица, свободна от коли, по-голяма от Манхатън, способна да поеме щафетата от Манила във всеки един момент. 

Площ по-голяма от тази на Манхатън, капацитет за над милион и 200 хиляди души, защитен от тайфуни, наводнения и земетресения, без никакво замърсяване, на стойност милиарди долара – това е Ню Кларк Сити, резервната столица на Филипините. 

Нуждата от автомобили ще бъде минимална – инфраструктурата ще бъде проектирана изцяло с пешеходни зони, а за по-големите разстояния е предвиден скоростен природосъобразен транспорт.  За строежа на сградите ще бъде използван лахар, течна смес от вулканични отломки и вода, примесена с бетон. 

Проектът цели да даде на правителството място, откъдето да продължи да функционира в случай, че Манила бъде покосена от природно бедствие, а Филипините се намира в така наречения Тихоокеански огнен пръстен, район с повишена вулканична и сеизмична активност. 

Гледайте видеото.

fallback
Още от Репортажи
fallback