fallback

Папа Франциск с обръщение към престъпниците

Светият отец отслужи меса в контролирано от мафията предградие на Рим

04.06.2018 | 14:07 Автор: Лазарина Колчагова

Папа Франциск отслужи меса в контролирано от мафията предградие на Рим. Тържествената меса на папата се проведе пред църквата в Остия – на около 30 километра от италианската столица. 

Като избра да проведе богослужението извън Ватикана папа Франциск показа солидарност с жителите на градчето, които от години живеят в страх от местните престъпни фамилии. 

В словото си папата не пропусна да отправи и мощно послание към членовете на мафията, като призова да се освободят от страха, насаждан от ширещата се престъпност и корупция. 

"Да бъдат разчистени пътеките към справедливостта и законността. Самият град ни призовава колко хубаво е да отворим сърцата си към нови възможности в нашия живот. За да се случи това, обаче, трябва да развържем възлите, които ни приковават към страха и депресията", каза папата.

В словото си папа Франциск не забрави и членовете на престъпните кланове, като добави, че Остия е под директния контрол на италианското правителство през последните две години. 

Причина за това е мащабна операция на звеното за борба с организираната престъпност, наречена "Мафия Капитал", която разследва предполагаемо проникване на мафията в местната администрация.

Той се обърна към тях с призив да нарушат обета за мълчание омерта, да разрушат стените на арогантността и безразличието и да поемат по пътя на справедливостта и закона.

Вижте повече в репортажа!

fallback
Още от Репортажи
fallback