Евакуация на остров Бали заради вулкана Агунг

Индонезийските власти обявиха максимална степен на тревога

27.11.2017 | 11:40 Редактор:
Евакуация на остров Бали заради вулкана Агунг
Евакуация на остров Бали заради вулкана Агунг

Масова евакуация на остров Бали. На близо 100 хиляди души беше наредено незабавно да напуснат домовете си, след като вулканът Агунг повиши застрашително активността си през последното денонощие. 

Група от 10 български граждани, които са на почивка на острова, са се свързали с мисията ни в Джакарта. Те се намират далеч от зоната на вулкана и са в безопасност в хотела, в който са отседнали.

Заради опасения от мощно изригване на вулкана Агунг индонезийските власти обявиха максимална степен на тревога. Създадена бе 10-километрова зона за сигурност и започна незабавна евакуация на хората, живеещи в района на кратера. 

След като през уикенда Агунг избълва близо 4-километров стълб от дим и пепел, в неделя вечерта властите затвориха Международното летище на остров Бали – третото най-натоварено в страната. 

Въздушното пространство е блокирано през следващите 24 часа. Заради отменените 445 полета на аерогарата остават блокирани близо 60 хиляди туристи.

Индонезийските власти обявиха, че ще решат дали да възобновят въздушния трафик във вторник сутринта след оценка на обстановката. При предишното голямо изригване на Агунг през 1963 г. загинаха близо 1600 души.