Дакийският вълк - логото на румънското европредседателство

Идеята е на 15-годишния ученик Йоан Добринеску

10.11.2017 | 14:02 Редактор: Велислав Филипов
Дакийският вълк - логото на румънското европредседателство

Логото на румънското председателство на Съвета на Европейския съюз вече е факт. Макар че северните ни съседи ще поемат домакинството чак след година, те трескаво се готвят за отговорната задача. Репортерката на Bulgaria ON AIR Мартина Ганчева разказа как изглежда логото и кой е автор на идеята? 

Само ден, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ни похвали за логото "Съединението прави силата", румънците са на път да ни изпреварят!

Думата "любов" и възклицанието "уау". Това са реакциите за логото на румънското председателство на Съвета на Европейския съюз. Измежду 19 предложения, спечели дакийският вълк - животно, което присъства в митологиите на повечето европейски култури. 

Във Facebook над 80 % от гласувалите казаха "да" на идеята на 15-годишния ученик Йоан Добринеску. 

"Логото му ще покаже, че Европейският съюз се движи, че е динамичен и ще илюстрира визията на младите хора в общността", убедени са от румънското външно министерство. 

Друг аргумент "за" - през 2019 г., когато ЕС поставя силен акцент върху биоразнообразието, именно Румъния ще поеме председателството. Тя е страната, която от години ревностно пази популацията на вълците.