fallback

Тръмп с остри реплики към Мей и политиката ѝ относно Brexit

Президентът подчерта, че британският премиер и нейните подчинени са създали "бъркотия"

09.07.2019 | 12:50 Автор: Зорница Костадинова

За пореден път американският президент Доналд Тръмп успя да привлече вниманието на световните медии с острата си риторика. Типично в негов стил държавният глава използва Twitter, за да изрази недоволството си, като този път то е насочено към Великобритания. 

"Бях много критичен относно начина, по който британският министър-председател Тереза Мей се справи с Brexit. Мей и администрацията ѝ създадоха истинска бъркотия. Казах ѝ как трябва да бъде направено, но тя реши да тръгне по друг път", заяви Тръмп. 

Поводът за дипломатическия обстрел от страна на американския президент обаче не беше конкретно действие на Мей или неспособността ѝ да се оправи с вътрешнополитическата криза, разкъсваща Острова. 

Напрежението се породи от медийна публикация, в която бяха цитирани секретни телеграми на британския посланик в Съединените щати, датиращи от 2017 година. В тях Ким Даръч определя администрацията на Тръмп като "неработеща" и "тромава", а самия него като неспособен да управлява и да разбере международни проблеми. 

"Мога да кажа, че посланикът на Великобритания не е служил добре на страната си. Ние не сме почитатели на този човек, той не служи добре на Великобритания", посочи той. 

И освен, че не харесва Ким Даръч, Тръмп беше категоричен - Вашингтон няма да работи повече с него. 

А междувременно от "Даунинг Стрийт" 10 изразиха съжаление относно изтеклите имейли и заявиха, че Лондон държи на приятелски двустранни отношения. Но също така вярват, че един посланик има правото на своята лична политическа оценка.

Снимка: Reuters

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback