fallback

"Ангели и демони": Разбиха схема за промиване на детски мозъци в Италия

Целта била малчуганите да бъдат давани на приемни семейства

28.06.2019 | 21:41 Автор: Василена Василева

В Италия разбиха група, промивала мозъци на деца като ги карали да мислят, че са малтретирани от техните родители. Целта била по този начин децата да бъдат давани на приемни семейства. Полицията е арестувала 18 души, сред които кмет, лекари и социални работници.

Децата от италианския град Бибиано са били подлагани на електрошокова терапия, подправяни са и детски рисунки със сексуален подтекст, за да се създават фалшиви спомени за лошо отношение от страна на родители им. Целта била да накарат малчуганите да повярват, че са сексуално малтретирани. След това социални работници ги предавали на приемни семейства. 

Според следователите целта на престъпната група е била да отведе децата от семейства в затруднено социално положение и буквално да ги продаде на други родители. Подаръците и писмата от истинските им родители пък били скривани. 

Разследването на случая е започнало през 2018 г. и е разкрило престъпна мрежа от служители на социални институции. Операцията по залавянето им е наречена "Ангели и демони". 

Полицията не дава информация за това колко деца са замесени и на каква възраст са те. Според местни медии схемата е била за стотици хиляди евро. 

Разследването разкрива многобройни фалшиви документи, съставени от социалните служби в съучастие с някои психолози. Поставяли диагноза за целенасочена пост-травматична патология, засягаща непълнолетни. Условие, което е необходимо, за да се гарантира приемането им от организация с нестопанска цел. 

На заподозрените са повдигнати обвинения за процесуална измама, злоупотреба със служебно положение, малтретиране на непълнолетни лица, подправяне на публични действия, опит за изнудване. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

 

fallback
Още от Репортажи
fallback