fallback

Светът отбелязва 30 години от ужаса на площад "Тянанмън" в Пекин

Военни с танкове смазват бунта за демокрация в Китай

04.06.2019 | 11:44 Автор: Зорница Костадинова

Светът отбелязва 30 години от събитията на площад "Тянанмън" в Пекин. На 4 юни е кулминацията на студентските протести в Китай. Тогава на площада излизат военни с танкове и смазват бунта за демокрация, а стотици студенти са убити.

И въпреки че възпоменателни церемонии за клането се провеждат по цял свят, в Китай всяка информация за него е строго цензурирана.

А експеримент на BBC показва, че станалата символ на борбата за демокрация снимка на "Неизвестния бунтар", е изтрита от съзнанието на мнозина китайци. Тя запечатва самотен протестиращ, застанал пред колоната от танкове и е смятана за една от най-знаковите фотографии на нашата епоха.

"Според мен светът трябва да изостави досегашната си политика спрямо Китай, защото тя е погрешна и е пълно предателство към демокрацията. Ироничното е, че ние се борихме за демокрация, но бяхме лишени от правото да живеем в собствената си родина", посочи лидер на протестите Вуер Кайши.

Вуер Кайши е един от лидерите на студентските протести от 1989 година. Живял последователно във Франция и Съединените щати, накрая той се установява в Тайван. Днес на 51 години, Кайши си спомня трагичните събития. Той не става жертва на куршумите, но е хоспитализиран заради участието си в гладна стачка в рамките на демонстрациите.

Бдения със свещи и пускане на хвърчила – така ще отбележат събитията от "Тянанмън" в Хонконг, Тайпе и други азиатски градове. Американският държавен секретар призова Китай да признае колко точно е броят на жертвите в клането. Пекин отвърна, че "въпросът е обида към китайския народ". В Китай случилото се на площада остава табу, а публичните възпоменателни церемонии са забранени.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback