Иран се оттегля частично от ядреното споразумение

Техеран настоява всички държави да изпълнят задълженията си

08.05.2019 | 13:38 Редактор: Ралица Братанова
Иран се оттегля частично от ядреното споразумение

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви, че страната му вече няма да изпълнява част от задълженията си по ядреното споразумение, подписано през 2015 година. И постави ултиматум. 
Американският държавен секретар Майк Помпео пристигна изненадващо в Ирак, притеснен от действията на Техеран в региона.

Рано тази сутрин Техеран е изпратил писма до страните, които участват в иранското ядрено споразумение. Хасан Рохани им поставя ултиматум, като им дава срок от 60 дни да изпълнят задълженията си и да защитят икономиката на Иран от американските санкции, наложени миналата година, след като Съединените щати се оттеглиха от споразумението.

Именно заради тези действия на Вашингтон валутата на страната се срина, инфлацията отбеляза сериозен ръст, а чуждите инвестиции в Иран намаляха значително. 

Ако условията не бъдат изпълнени в срок, Техеран ще прекрати продажбата на запасите си от тежка вода и обогатен уран в чужбина. И не само това - страната ще премахне наложените по споразумение ограничения на производството на въпросните продукти. 

Това поставя Европа в трудна ситуация - да вземе страна между Вашингтон и Техеран. Рохани подчерта, че не напуска окончателно сделката, но ще последва “решителна реакция”, ако предложението му бъде прехвърлено към Съвета за сигурност на ООН. 

Визитата на Майк Помпео идва само два дни след като Съединените щати разположиха ударни групи в региона в отговор на подозрителни по техни думи действия на Техеран.

От Вашингтон подчертаха, че това е ясно послание към Иран да не напада интересите и съюзниците на Съединените щати, за да не бъдат посрещнати с “безпощадна сила”.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК