Франция и Италия отбелязват 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи

Президентите на двете страни ще почетат паметта на гения в замъка Амбоаз

29.04.2019 | 21:25 Редактор: Бойко Димитров
Франция и Италия отбелязват 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи

Тази седмица Франция и Италия отбелязват 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи. Геният умира на 2 май 1519 година. 

В продължение на векове трудове, бележки и скици на Да Винчи служат като източник на идеи и вдъхновение за човечеството. Тази седмица пък, 500 години след смъртта му, неговата памет ще почетат заедно Франция и Италия - в града, където геният е прекарал последните си дни. 

"На 2 май френският президент Еманюел Макрон ще посрещне италианския държавен глава тук. Това е много смирен жест, който показва, че двете държави споделят този общ спомен, тази фигура - културата, която ги обединява. Мисля, че това е много силен символ", каза Жан-Луи Сюро, директор на замъка Амбоаз.

Леонардо Да Винчи е роден на 15 април 1452 година в Италия. Въпреки липсата на добро образование, неговите таланти излизат наяве още от ранна възраст. Той твори предимно в Италия, където създава портрета на Мона Лиза. През 1516 се мести във Франция, за да служи на тогавашния крал. Тогава част от творбите му, включително и Мона Лиза, заминават с него. И до ден днешен остават във Франция.

На 2 май Еманюел Макрон и Серджо Матарела ще почетат паметта на гения заедно. Те ще посетят неговия гроб в параклиса на замъка Амбоаз, където се смята, че е погребан Леонардо, а след това ще посетят и дома на Да Винчи в Кло Люсе.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК