Властите разбиха престъпна група, търгувала с наркотици в Сърбия, България и Австрия

Групировката под името "Отряда на смъртта" поддържа канал за трафик на кокаин и хероин

15.04.2019 | 20:32 Редактор: Зорница Костадинова
Властите разбиха престъпна група, търгувала с наркотици в Сърбия, България и Австрия

Сръбските власти разбиха "Отряда на смъртта" - престъпна група, търгувала с наркотици в Сърбия, България и Австрия. Сред задържаните е и лидерът на бандата. 

Групировката е най-активна във втората половина на 90-те, когато търгува с наркотици и отвъд океана. Днес е по-известна с новото си име "Америка". Поддържа канал за трафик на кокаин и хероин в Сърбия, но оперира и на територията на България. 

Петима от нейните членове са задържани в Сърбия, след опит да продадат два килограма хероин в ресторант в Белград. Сред арестуваните е Веселин Меда Райчевич, брат на сръбския престъпник Воислав Райчевич, познат още като Воя Американеца. 

Преди време, именно Воислав Райчевич бе арестуван в София, където пребиваваше под чужда самоличност. Той се счита за основател на групировката и наследник на сръбския мафиот Сретен Йосич. 

Преди години брат му Веселин поема контрола на "Отряда на смъртта". Според сръбската полиция, той е поръчал, а в някои случаи и извършил редица знакови убийства в Белград. Сред тях и това на Радован Стоичич-Баджа - високопоставен полицейски служител, разстрелян през април 1997 година. 

През годините за престъпната групировка са работили най-малко 15 професионални убийци. 

Други двама от арестуваните се считат за високопоставени членове на групировката. А четвъртият е от турски произход. 

По-рано друг член на групата, Зоран Яксич, беше осъден на 20 години затвор в Перу за трафик на наркотици, корупция и участие в организирана престъпност. 
Според сръбската полиция, кланът е поддържал близки връзки и с някои от българските групировки на прехода, сред които ВИС-2 на братята Васил и Георги Илиеви.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК