Отсрочка за Brexit максимум до 22 май, но при едно условие

Британските депутати трябва да приемат предложението за сделка на Тереза Мей

22.03.2019 | 12:30 Редактор: Ивайло Николов
Отсрочка за Brexit максимум до 22 май, но при едно условие

Великобритания може да получи отсрочка за Brexit, ако британските депутати одобрят сделката на премиера Тереза Мей до 12 април, за да се избегне вариант за излизане от Европейския съюз без споразумение.

Това стана ясно след вчерашната среща на върха в Брюксел. Ако британските депутати отхвърлят за трети път сделката, то Лондон трябва да обяви пред Европейския съвет какви ще са следващите му действия.

Ако депутатите обаче този път подкрепят споразумението на Мей, Великобритания ще получи удължаване на срока за напускане до 22 май.

В изтеклото в медиите проектокомюнике от срещата се посочва, че друга отсрочка не е възможна и като причина се цитира, че Лондон няма да насрочи избори за европарламент.

Евролидерите вече са подготвени за вариант Brexit без сделка или удължаване, но не и до 30 юни, както поиска Мей.

"Решението на европейските лидери подчерта важността на вота в Камарата на общините – депутатите трябва да одобрят сделката, за да се сложи край на несигурността и да напуснем ЕС без проблеми и напълно цивилизовано. Ще продължа да търся подкрепа за одобрението на сделката. Знам, че депутатите в британския парламент имат различни виждания по въпроса, които уважавам и зачитам. Надявам се да успеем да се споразумеем, тъй като се намираме в решителен етап. А аз ще положа всички възможни усилия, за да може страната ни да напусне със сделка и да продължи напред", заяви британският премиер.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК