Свещи, цветя и бели обувки в памет на 50-те жертви на терора в Крайстчърч

Премиерът Джасинда Ардърн заяви публично отказа да произнесе името на стрелеца

19.03.2019 | 14:40 Редактор: Василена Василева
Свещи, цветя и бели обувки в памет на 50-те жертви на терора в Крайстчърч

Стотици хора всеки ден отдават почит към 50-те жертви на стрелбата в две джамии в новозеландския Крайстчърч. 30 от пострадалите все още са в болница, 9 от които са в тежко състояние. 

Свещи, цветя и послания продължават да се трупат на мястото на масовата стрелба в Крайстчърч. Местни жители и туристи все ден отдават почит на жертвите. Пред църква бяха подредени 50 чифта бели обувки, представляващи всеки един от загубените животи.

А новозеландският премиер Джасинда Ардърн публично отказа да произнесе името на стрелеца Брендън Тарант, който беше задържан за терористичния акт в Крайстчърч в петък. Тя мотивира решението си с нежеланието да даде на такъв човек славата към която се е стремил. 

"Той е престъпник и екстремист. Ще говоря за него като за човек без име", заяви премиерът и обеща, че стрелецът ще се сблъска с пълната сила на новозеландското законодателство. 

Ардърн призова да се уважи скръбта на мюсюлманската общност, докато животът в Крайстчърч започва постепенно да се връща към нормалния си ритъм.

Вижте повече във видеото.

Харесайте ни във Facebook ТУК.