Терористът от Нова Зеландия ще се защитава сам, уволнил е адвоката си

Тарънт купил пушките си по интернет, след което ги е модифицирал да стрелят по-бързо

18.03.2019 | 13:55 Редактор: Зорница Костадинова
Терористът от Нова Зеландия ще се защитава сам,  уволнил е адвоката си

Стрелецът от Нова Зеландия ще се защитава сам в съда. Брентън Тарънт е уволнил служебно назначения му адвокат с ясно съзнание какво означава това. Засега на 28-годишния австралиец е повдигнато само едно обвинение в убийство, като се очаква да последват още. 

Тази сутрин полицията е извършила обиски в два имота в родната му Австралия. Единият от тях е на сестрата на атентатора, а според властите неговото семейство сътрудничи на разследването. 

3 дни след най-смъртоносната стрелба в историята на страната новозеландският кабинет е постигнал съгласие: ще реформира едно от най-либералните законодателства за притежание на оръжие в света.  

"Скръб, но и гняв са обхванали нашите сънародници. Те задават въпроси, на които трябва да отговорим. Има начин да въведем ефективна регулация на притежанието на огнестрелни оръжия, която да засегне точно тези, които трябва. Въпреки правените опити, досега правилата в Нова Зеландия не са променени. Причините – силното оръжейно лоби и широко разпространената ловна култура. Според изчисления в страната има около милион и половина частно притежавани оръжия за 5 милиона население", заяви премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Властите обявиха: Брентън Тарънт е купил пушките си по интернет, след което ги е модифицирал, така че да стрелят по-бързо – и всичко това законно. 

Информирах полицията, че сме продали на стрелеца четири огнестрелни оръжия от категория "А“, както и муниции. Всички наши сделки следват проверената от властите процедура за изпращане по пощата, заяви Дейвид Типъл, собственик на магазин за оръжие.

Новозеландските власти решиха, че притежанието и разпространението на видеото от атаката в Крайстчърч е престъпление. 

Вижте още във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК