fallback

Телефон 112 достъпен и за хората с увреждания

Каква е историята на Николина, която е увредила слуха си заради грип?

13.05.2016 | 17:39 Автор: Пролетина Съботинова

Като дете Николина се разболява от грип - вдига висока температура и в резултат слухът и се уврежда за цял живот. Най-големият кошмар за Николина през годините остава моментът, когато трябва да потърси помощ, защото спешните номера работят само чрез гласово повикване.

"Преди време едно момиче припадна в бара и ние се чудехме какво да направим. Тичах долу до охраната, до съседните сгради, някой да се обади", разказва Николина Иванова.

С проблемите на Николина живеят още 100 000 души у нас.

"Преди 15 години моя малък син тогава бе на 5 години - вдигна много висока температура. Беше късно през нощта и нямахме преводач, съпругата ми също е глухоняма. Беше много трудно,а ние не знаехме какво да правим", разказва и Горан Горанов, който има слухови проблеми от дете.

"Ако има 112 като текст всичко ще стане много по-бързо и лесно. Ще се чувствам много по-спокойна", коментира Николина.

За да могат да потърсят помощ на телефон 112, хората със слухови и говорни увреждания ще пращат текстови съобщения чрез безплатно мобилно приложение. В него ще бъдат внедрени готови текстови съобщения за различни ситуации. Приложението обаче ще работи само със смарт телефони.

"Няма как да работи с тези обикновени телефони. Единствено новите съвременни технологии могат да предоставят тази възможност, като това не изключва и в бъдеще  да бъдат включвани и допълнителни възможности  за жестомимичен превод", коментира председателят на Съюза на глухите в България - Николай Нинов.

"Пари не трябват кой знае колко много, може би ще бъдат достатъчни около 150 хил. лева. Няма и технически пречки, не би трябвало да се притесняваме да нарушим спокойствието и на мобилните оператори", коментира в пленарната зала  Георги Гьоков от БСП.

За сега предложенията за промени в Закона за националната система за спешни повиквания са приети на първо четене. След окончателното гласуване на промените,  МВР ще има срок от 6 месеца, за да  да интегрира тел. 112 за хората със специално потребности.

 

 

fallback
Още от Репортажи
fallback