Във връзка с предстоящото посрещане на Нова година, професорът по диететика и хранене Донка Байкова съветва в никакъв случай да не смесваме различни видове алкохол.
"Ако спазваме нашенската традиция, започвайки с някаква концентрирана напитка, това да е в малко количество-просто за настроение", обясни проф. Байкова пред "България сутрин".
Тя даде и съвети за това, какво да правим след обилното хранене покрай Коледа.
"Както преминавахме към коледен пост, сега трябва да минем към обичайния си модел на хранен в обратния ред", коментира проф. Байкова в студиото на Bulgaria ON AIR.
Тя подчерта, че многото ястия, които са по трапезите ни на тези празници, носят риск от отключването на здравен проблем. Така храносмилателната ни система е подложена на изпитание.
Байкова препоръча да преминем към разтоварителен режим на хранене между Коледа и Нова година.
По отношение на технологичните добавки, Донка Байкова обясни, че те непрекъснато се увеличават и организмът ни се превръща в "Менделеева таблица".
Тя подчерта, че най-добре усвояваме храните произвеждани по нашите земи.
Вижте видеото с целия разговор