Коя част на Ерусалим призна Тръмп за столица на Израел? Какви сметки разчиства?

Експертът Боян Чуков пред Bulgaria ON AIR: Решава си проблема с медиите в САЩ

08.12.2017 | 08:39 Редактор: Ивайло Николов
Коя част на Ерусалим призна Тръмп за столица на Израел? Какви сметки разчиства?

Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел е било договорено още преди месеци при много посещения на американски политици в еврейската държава. Това е мнението на анализатора Боян Чуков, което той изрази в студиото на "България сутрин".

"Той си решава проблема с медиите в САЩ", коментира Чуков. По думите му с решението си да признае Ерусалим за столица на Израел, Доналд Тръмп е удовлетворил желанието на много американски евреи, които са собственици на медии. 

Пред Bulgaria ON AIR Боян Чуков каза още, че не ясно коя част на Ерусалим точно признава Доналд Тръмп за столица.

"Оказва се, че целия мюсюлмански свят застава на една позиция", коментира още Чуков. 

Решението на американския президент Доналд Тръмп предизвика реакции, като се стигна до сблъсъци и напрежение между протестиращи и органите на реда, а 8 страни поискаха спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което ще се проведе днес.

Боян Чуков акцентира също и на факта, че България не може да играе никаква роля по този въпрос и трябва да се съобразяваме в позицията на Европейския съюз.

В студиото на "България сутрин" дипломатът коментира, че няма нищо ново в това, че турският президент Реджеп Ердоган иска ревизия на Лозанския договор.

"Това касае и България, а от нашата страна няма никаква реакция", посочи Чуков.