Недостатъчната квалификация на пилота - причина за инцидента край Ихтиман?

30 часа обучения за начинаещи пилоти са недостатъчни, обясни авиоексперт

27.05.2019 | 09:04 Редактор: Юлия Христова
Недостатъчната квалификация на пилота - причина за инцидента край Ихтиман?

Две са вероятните причини, довели до инцидента с малкия самолет край Ихтиман, при който двама души загинаха вчера. Това стана ясно от думите на експерта по авиокатастрофи Ангел Борисов, който гостува в "България сутрин". Първата е недостатъчната поддръжка на машината, втората -  недостатъчната квалификация на пилота, който не е могъл да овладее самолета.

"Възможно е да не е набрал нужната скорост, след което се получава срив и самолетът тръгва надолу, а не нагоре", подчерта Борисов.

Той обясни, че в момента всеки, който пожелае може да си купи малък самолет, но дали всеки може да го кара, зависи от обучението, което получава.

"Вероятно е нужна корекция на нормативната база. 30 часа практика за подготовка за начинаещ пилот са твърде малко и понякога те се провеждат немарливо", посочи той.

Летателната годност на даден самолет е отговорност на държавата, където той е регистриран - в случая Италия.

"Често пъти пилотите не разбират с колко сложна машина боравят, а броят на инцидентите от последната година е притеснителен", подчерта пред Bulgaria ON AIR Борисов.

И допълни, че не е ясно дали машината е минала технически преглед в Италия, както и че практиката показва, че в България се проверяват само самолетите, регистрирани у нас.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК