Разделение в училище в Айтос: Едни плащат за обяд, други - не

Родителите обвиниха ръководството в дискриминация

12.02.2019 | 18:06 Редактор: Ралица Братанова
Разделение в училище в Айтос: Едни плащат за обяд, други - не

Родители от Айтос обвиниха ръководството на средното училище в града в дискириминация. Децата от града плащат за храната си в училищния стол, а учениците от селата се хранят безплатно. 

По обяд училищният стол в средно училище "Никола Вапцаров“ в Айтос е пълно с деца. Част от тях се хранят безплатно, за останалите обядът струва пари. 8-годишният Ахмед и днес няма да обядва в стола заедно със своите съученици. Майка му Анка го прибира всеки ден по обяд, защото нямат пари за училищна храна. 

До края на миналата седмица и учениците от 1 до 4 клас от Айтос, и тези от селата са плащали по 1 лев за обяд. Именно заради това свое решение обаче предишният директор е наказан. Оказало се, че е пренасочвал средства, за да изравни парите за храна.

Според последните поправки в закона всяка година за децата от селата се отпускат по 629 лв. за ученик за безплатен транспорт, храна и възпитател. Средствата са целеви, обясниха от Регионалният инспекторат в Бургас.

"Законът за предучилищното и училищно образование ние трябва да им осигурим безплатен транспорт, целодневна организация на учебния ден и обедно хранене-топъл обяд", обясни директорът на училището.

Родителите и по-големите ученици от Айтос обаче не са съгласни с тези преференция за 120 деца, които пътуват от съседните села. 

След създалото се напрежение новата директорка ще свика родителска среща, за да обясни буквите от закона. Обеща обаче да се търси вариант поне да се намали цената на обяда за децата от Айтос, така че и Ахмед да може да се храни в училищния стол.

Вижте още в репортажа.
Харесайте ни във Facebook
 ТУК