От "Асоциация Анимус" не разбират защо църквата критикува стратегията за детето

Духовниците настояват държавата да забрани абортите у нас и предлагат да не отпада забраната за насилие над децата

11.02.2019 | 19:50 Редактор: Ивайло Николов
От

От Българската православна църква остро разкритикуваха Националната стратегия за детето.

Духовниците настояват държавата да забрани абортите у нас и предлагат да не отпада забраната за насилие над децата. Това предизвика противоречиви коментари сред експерти. 

От Светия синод настояват за цялостна редакция на стратегията от социалното министерство. 

От Църквата считат още, че трябва да се преосмисли и сексуалното образование на децата и в клас задължително да се изучава религия. Най-спорен се оказа въпросът за физическото наказание над децата – една от основните точки в стратегията. Според Светия синод забраната не трябва да отпада. В противен случай може да се стигне и до злоупотреби от родители и роднини, предупреждават още от Светия Синод. 

Позицията на Светия Синод предизвика бурни реакции сред експертите, участвали в изработването на стратегията. Надежда Стойчева, директор и психотерапвет във фондация "Асоциация Анимус" казва, че не е наясно защо има такова силно негативно отношение по въпросите за насилие над жени и деца от нашата църква. 

Борислава Флорова е родител и смята, че контрол над децата трябва да има, но с него не трябва да се злоупотребява. 

От социалното министерство отговориха за Bulgaria on Air, че ще вземат под внимание всички становища, направени по време на общественото обсъждане за подготовка на стратегическия документ.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК