fallback

Собственикът на питона-беглец ще бъде глобен от БАБХ

Регистрират ли се екзотичните животни у нас и колко лесно е да си купиш отровна змия?

06.02.2019 | 19:46 Автор: Иван Берберов

Собственикът на анакондата беглец, от търговския център в Пловдив, ще бъде глобен от Българската агенция по безопасност на храните, защото зоомагазинът няма необходимите разрешителни. От търговския център пък обявиха, че договорът на продавача ще бъде прекратен. Често ли опасни влечуги бягат от зоомагазини и обезопасени ли са обектите от този тип?

Собственикът на 8-килограмовата анаконда обясни, че змията не представлява опасност за околните. Сега тя е прибрана в дома му. По закон всяко едно екзотично животно у нас, което фигурира в определените наредби, трябва да се регистрира в Регионалната инспекция по околната среда и водите. За да се продаде определен вид, който е и защитен, е необходимо и допълнително разрешително от МОСВ. 

Всяка една продажба и притежание без документ за регистрация от екоинспекцията е незаконна. У нас притежанието и продажбата на отровни змии е разрешено. Справка на Bulgaria ON AIR показва, че в интернет лесно може да бъде закупена не само змия-удушвач, но и отровна змия дори и без разрешителни. Георги Кръстев е херептолог в столичния зоопарк. Според специалиста по-големият проблем се крие във внасянето на екзотични животни у нас. 

Всеки може да внесе змия в България с кола. Контролът е наличен по границата, доколкото митничарят види, че има змия и поиска документи. Ако змията стои в платнена торба в сак, митничарят няма да я види и тя съвсем спокойно ще бъде внесена. 

Другият проблем се състои в тенденцията собственикът да не регистрира влечугото си, след което го продава на черно на друг собственик. Новият стопанин предпочита да не рискува и да не заявява пред екоинспекцията, че притежава екзотично животно. И така до следващия собственик.

Харесайте ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback