fallback

Почина ски легендата Мати Никанен

Спортната му кариера бе разбита заради проблема му с алкохола

04.02.2019 | 18:40 Автор: Ралица Братанова

Почина ски легендата Мати Никанен. За него казваха, че е "Бог в небето и демон на земята". Шеметната му спортна кариера бе разбита заради проблема му с алкохола.

Едва 18-годишен Мати Никанен печели своята първа титла. Оттогава кариерата му се превръща в абсолютен феномен в ски скоковете. Успехите и невероятният талант заслужено му носят определението "най-великия състезател на всички времена“.

Геният на ски сковете се превръща в единствения човек в историята, който е печелил всяко от петте големи състезания в този спорт. Притежава 5 медала на зимни олимпийски игри, 4 от които са златни.

9 медала от световни първенства, 5 от които златни и 22 медала от национални първенства във Финландия – 13, от които златни.

Никанен принадлежи на небето, но крилата му са прекършени от любовта към алкохола. Спортистът започва да пада стремглаво надолу още по време на активната си кариера. 

Пиянските издънки и избухливия му нрав заменят златните медали с криминални обвинения. Сближаването с бутилката съсипва здравословно и финасовото му състояние. Иконата на финландския спорт пропилява почти всичко, което притежава. 

Принуден е да започне да продава златните си медали, а в търсене на изход от кризата решава да стане певец. Издава два албума, но проблемите не стихват. 

Въпреки паденията Мати Никанен остава завинаги в сърцата на милионите си почитатели. А спортните му постижения никога няма да бъдат забравени.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback