fallback

Рекорден животозастрашаващ студ в САЩ: Десетки загинаха

Живакът удари впечатляващите и втрисащи -49 градуса по Целзий

01.02.2019 | 13:51 Автор: Иван Берберов

Рекордният студ в средния американски запад взе най-малко 21 жертви. През изминалото денонощие бяха измерени температури по-ниски от тези, отчитани на Северния полюс. Училища и държавни учреждения остават затворени до нормализиране на обстановката.

Милиони американци продължават да са в капана на арктическия студ. На много места в средния запад живакът удари минус 49 градуса по Целзий. Десетки загинаха. А властите продължават да алармират – измръзване може да настъпи за минути, дори секунди.

Най-критично е положението за бездомните хора. Създадени са временни убежища. В Чикаго анонимен дарител спаси живота на близо 70 души, живеещи на улицата. Той решил да ги настани в хотел и да плати разходите до края на седмицата.

По молбата на кмета на Чикаго, по улиците на града се движат автобуси, които имат функцията на център за затопляне. Броят на хората в нужда нарасна през изминалите две денонощия. Обилният снеговалеж и ниската видимост създадоха транспортен хаос. 

За последните няколко дни са регистрирани стотици катастрофи. Отменени са повече от 2 хиляди полета. Подобни студове не са регистрирани повече от 20 години. Животозастрашаващите зимни условия обаче са към своя край. Според прогнозата – от днес температурите започват да се покачват.

Харесайте Facebook страницата ни ТУК

fallback
Още от Репортажи
fallback