Празни магазини ли се задават след Brexit без сделка?

Някои британци нямат търпение за развода, други са силно притеснени от последиците

29.01.2019 | 14:15 Редактор: Иван Берберов
Празни магазини ли се задават след Brexit без сделка?

Точно 2 месеца преди излизането на Великобритания от Европейския съюз - накъде ще поеме сделката за Brexit? Днес британският парламент ще гласува поправки в сключеното споразумение между Лондон и Брюксел. Ключовите предложения са няколко. 

Сред тях - отлагане на излизането на Великобритания и изключване на варианта Brexit без сделка. Сценарий, който все повече притеснява британците.

Празни рафтове на магазините, дефицит на пресни храни, невиждани опашки по границите и блокади на пристанищата. За това предупреждава британският синдикат на търговците на дребно при сценарий Brexit без сделка. 

Според сектора връщането на митата след излизането на Кралството от Съюза ще доведе до скок на цените на редица продукти. Някои обаче не вярват на тези оценки. Сред тях е Тим Мартин – основател на голяма верига бирарии на Острова. 

Освен френския коняк, Мартин вече е заменил френското шампанско и германския алкохол с напитки, идващи от други краища на света. Той е от малцината, които не просто подкрепят излизането на Великобритания от Съзюза. 63-годишният бизнесмен е обиколил 100 от своите барове, за да агитира за Brexit без сделка. Отстъпките в менюто явно подпомагат аргументацията му.

Хиляди на Острова обаче са на друго мнение. Според някои хората, които казват, че Brexit без сделка ще е добър за бизнеса, са глупави и напълно заблудени. 

В този контекст на безпрецедентната несигурност все повече британци се запасяват с храни, лекарства и други вносни стоки.

Харесайте Facebook страницата ни за още новини ТУК