58 са вече жертвите на срутената стена на хвостохранилище в Бразилия

Над 300 души остават в неизвестност

28.01.2019 | 13:50 Редактор: Велислав Филипов
58 са вече жертвите на срутената стена на хвостохранилище в Бразилия

58 са вече жертвите на срутената стена на хвостохранилище в Бразилия. Над 300 души остават в неизвестност. Операцията по тяхното издирване продължава въпреки минималните надежди те да бъдат открити живи.

Калната маса е висока на места до 15 метра. В такива условия спасителите продължават тежката си мисия. Реката, минаваща през градчето Брумадиню, е оцветена от токсичните отпадъци на желязната руда. А от нея се носи миризмата на умряла риба.

В същото време от цялата страна пристигат дарения и продукти от първа необходимост. Десетки доброволци участват както в разпределянето на помощта, така и в проверката на списъците с безследно изчезнали.

За десетки семейства липсата на новини е мъчителна. А причината за трагедията остава неизвестна. Собствениците на мината твърдят, че са спазили всички процедури за безопасност.

Прокуратурата в щата Минаш Жерайс вече замрази авоари на компанията на стойност близо 3 милиарда долара. "Вали" е един от гигантите в добива на полезни изкопаеми в световен мащаб. А това не е първият трагичен инцидент с хвостохранилище в страната. През 2015 година отново при срутване загинаха 19 души, а последвалата екокатастрофа беше определена като най-тежката в историята.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.