Пловдивски медици излязоха на протест - искат повишение на заплатите

Въпреки ниското възнаграждение лекарите споделят, че обичат работата си

25.01.2019 | 15:54 Редактор: Велислав Филипов
Пловдивски медици излязоха на протест - искат повишение на заплатите

Пловдивски медици излязоха на протест с искане за по-високи заплати. На обяд лекари, сестри и санитари от болница "Свети Мина” се събраха пред сградата на общината с искане за увеличение на работните им заплати от 600 лева на най-малко 700 лева. Протестът е организиран от двата синдиката в лечебното заведение.

Протестът на медиците беше малоброен, защото отделенията в лечебното заведение са препълнени с пациенти заради грипа. Макар и малко на брой, те ясно представиха исканията на всички свои колеги. Болницата е търговско дружество, като 50% от собствеността е общинска. 

Недоволството на работещите в общинската болница е заради ниските заплати на медицинските специалисти и липса на средства за увеличението им. В началото на януари над 30 медицински сестри подадоха колективна оставка, като едномесечните им предизвестия изтичат на 7 февруари.

Още от завършването на висшето си образование Елена Пашева работи като медицинска сестра в интензивното отделение в болница "Св. Мина". От един месец тя и нейните колеги са в стачна готовност, заради ниското заплащане.

Медицинската сестра споделя, че месечното възнаграждение, което получава тя и колегите, е малко, но въпреки това обича работата си. 

От община Пловдив заявиха, че в понеделник ще бъде свикан тристранен съвет, на който ще бъде насрочена специална среща, на която да се съберат всички засегнати страни и да се търси решение за всички проблеми в болницата.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.