Ципрас с мнозинство за ратификация на Преспанския договор

Междувременно социалното напрежение около смяната на името на Македония расте

15.01.2019 | 14:00 Редактор: Иван Берберов
Ципрас с мнозинство за ратификация на Преспанския договор

Засилва се напрежението в Гърция преди предстоящото гласуване на вота на доверие към кабинета на премиера Алексис Ципрас, заради новото име на Македония. Стигна се и до сблъсъци по време на протест на учители.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас има необходимото мнозинство за ратификацията на Преспанския договор и за получаването на вот на доверие за неговия кабинет след като депутат от партията "Река" съобщи, че ще подкрепи правителството, въпреки позицията на ръководството на формацията. 

По този начин Ципрас може да разчита на поне 151 гласа в 300-местния парламент в Атина. Дебатът за вота на доверие започва днес и се очаква утре да бъде гласуван. Това ще се случи на фона на повишаващо се социално недоволство. 

Алексис Ципрас отправи призив към депутатите за подкрепа на предстоящото гласуване. Той заяви, че страната е изправена пред редица критични въпроси. А за решаването им е необходимо да има доверие в правителството. 

Демонстрацията на учителите, в която се включиха близо 3000 души, започна мирно, но се стигна и до сблъсъци. Някои от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон и започнаха да замерят полицаите с коктейли "Молотов" и камъни. Наложи се използването на сълзотворен газ от страна на органите на реда.

Учителите в Гърция обявяват 24-часова стачка за втори път в рамките на седмица. Те недоволстват от плановете на кабинета за промяна на условията за наемане в публичния сектор.