fallback

Жени нарушиха вековна забрана и влязоха в хиндуистки храм в Индия

Посещението им в светилището предизвика религиозен бунт и напрежение

02.01.2019 | 19:47 Автор: Велислав Филипов

Нестандартен протест в Индия. Две жени се противопоставиха на вековната забрана за влизане в хиндуистки храм в южния щат Керала. Посещението им в светилището предизвика религиозен бунт. 

В ранните часове на 2 януари две жени направиха изключително важна стъпка за равенството между половете в Индия. Бинду и Канака Дурга влязоха в хиндуисткия религиозен комплекс Сабаримала в южния щат Керала. 

Те са първите жени във фертилна възраст, които стъпват в светилището на бог Айяппа, след като през септември индийският Върховен съд отмени дългогодишната забрана на жени на възраст от 10 до 50 години да влизат в някои храмове.

Според вярванията влизането в религиозния комплекс на жени в репродуктивна възраст е неуважение към божеството. Освен това тяхното присъствие може да оскверни светилището. 

Веднага след посещението на Бинду и Канака, главният жрец на храма го затвори за извършване на ритуали за "прочистване". Действията на Бинду и Канака предизвикаха и масови протести на консервативни хиндуистки групи в няколко градове в страната.

Въпреки това правозащитници и активисти за правата на жените определиха събитието като историческо. Битката на жените за правото им да посещават религиозения комплекс продължава повече от три месеца.

Хиляди религиозни радикали организираха масови протести в Керала срещу решението на Върховния съд да отмени вековната забрана.

fallback
Още от Репортажи
fallback